2012. június 26., kedd

Tévéről internetezni - nem csak okostévével lehet...

BluePanther iTV5 a megoldás arra, amire már régen kerestem valamit. Ez a ketyere ugyanis kvázi egy androidos telefont csinál a tévédből, amin aztán mindent - szinte - ugyanúgy elérhetsz, mint az Android telefonodon. Mindezt olcsón,.
Voltak már nálam ilyesmik, mind nagy csalódás volt. Úgyhogy mindenek előtt azokat a fájó pontokat ellenőriztem le, amelyek nélkül nekem nem kell egyik ilyen kütyü sem. Nos, nincs ilyen fájó pont, mindent tud, amit elvártam tőle.
Az első és legfontosabb, hogy a saját Google-hozzáférésemmel tudjam szinkronizálni és a g-mailek, g-talk, YouTube... szóval minden ami Google elérhető legyen rajta. Működik a szinkronizálás, tökéletesen visz mindent.
Innentől az élet szép, mert az ember tévéről cseveghet, levelezhet. Ehhez kell egy normális billentyűzet. Nos, erre van több megoldás. Az egyik, hogy az ember rádug egy kutya közönséges USB billentyűzetet és azon nyomul. Ebben az az előny, hogy ha megvásároljuk a Play-en nagyjából 500 forintért, ide kattintva az Extended Keyboard Helper Pro-t és azt telepítjük, onnantól tökéletes magyar billentyűzetünk lesz. És ez nagyon finom dolog ám...
A másik, hogy az ember vesz egy légegeret (Air-mouse) és azzal tesz-vesz rajta. Az utóbbi nagyjából egy tízezresbe fáj, de a kényelem megér ennyit.
Ezzel aztán lehet hadonászni a tévé felé és szépen mozgatja a kurzort, amivel aztán kattintgathatunk kedvünkre. Az egy kicsit zavart nála, hogy néha valamiért elkezdett duplázni, ezzel megkeserítve a gépelést. És az is zavar, hogy csevegésnél  vagy Nemecsekben nyomjuk, vagy nem használunk olyan alkalmazásokat, amelyeknél ékezetes betűk kellenek.
Aztán azt is utáltam korábbi androidos próbálkozásoknál, hogy nagyon lassúak voltak. Na, ez nem az, talán az 1,2 GHz-es procinak köszönhetően, amely hajtja. Ezért van, hogy élvezhető gyorsaságban ténykedhetünk vele. Erről készítettem is egy videót, fogyasszátok egészséggel (1080-ban, teljes képernyőn érdemes nézni). Íme:


Kicsit nagyon hosszúra sikeredett, de remélem a lényeg azért látszik. Nincsenek tehát durva kompromisszumok, a mindennapokban jól használható ez a masina. Ahogy a videóban is mondtam, a játékok is szépen elszaladnak rajta, légegérrel hadonászhat az ember kedvére. 50-60 colon engribörcözni nem semmi érzés ám. Hát még kinektimálozni...
Kicsit csalódás számomra, hogy alapból nem látja a hálózatot, de egyébként szinte biztos vagyok benne, hogy ha valaki beleássa magát, akkor valamelyik fájlkezelő simán rábírható, hogy meglássa a megosztott vinyókat, onnantól pedig az élet szép. Addig meg külső vinyót kell rádugni, minden háztartásban van ilyen (csak nálam nincs egy sem, amióta NAS-om van, namindegy).
Összesen 3 USB cuccot köthetünk rá egyszerre, ezeket kezeli szépen. A képen látható reset gombra meg nincs szükség, ez itt nem vindóz, hanem Android. ;)
Akik médialejátszóként akarnák használni, bizonyára örömmel hallják, hogy szinte minden fájlformátumot lejátszik röccenés nélkül.
Így aztán az is öröm, hogy a dts-es hangot digitális hangkimeneten is kihozhatjuk, erre van a hátulján egy SPDIF csatlakozó is. A régebbi tévékre meg hagyományos, RCA kábellel is kivihetjük a képet és a hangot. Így az utazásaink során is vihetjük magunkkal, mert ha van a szállodában egy régebbi tévé és hozzá mondjuk ingyenes wifi, azt lelophatjuk és úgy multimédiázhatunk, mintha otthon lennénk.
A mindennapi életben azért szerethető ez a kütyü, mert nem kell a számítógépet bekapcsoljuk ahhoz, hogy a kedvenc alkalmazásainkat elérjük.
Kiknek és minek? Azoknak ajánlom, akiknél jellemzőek ezek a multimédiás dolgok, de csak ezek kedvéért nem akarnak sem egy másik számítógépet, sem okostévét vásárolni százezrekért. Tökéletes lehet a gyereknek a szobájába, hogy a haverokkal vagy barátnőkkel a tévéjén csevegjen, ne apa laptopján...

Majdnem kifelejtettem, hol kapható... Ide kattintva megtudod.


(És ide a végére egy megjegyzés, csak zárójelben:
Ugye tudjátok, hogy hobbiból írom ezt a blogot. Azaz nekem a tetszésetek a fizetség, a jutalom. Ne fukarkodjatok hát és lájkoljátok a blogot meg a YouTube videókat a Facebookon, plusszozzátok a G+-on és osszátok tovább! Persze csak akkor, ha tetszik. Csak ezért csinálom, ugyanis...)

10 megjegyzés:

  1. Upsz, a videó végén ott az áruház! :D Most ért véget a filmecske. :)

    A NAS hálózati elérésére esetleg próbáld meg a File Expert-t, kezel különféle hálózati protokollokat: https://play.google.com/store/apps/details?id=xcxin.filexpert

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem nagyon van idő játszadoznom vele, holnap viszem vissza. Biztosan egy mozdulattal elérhető a hálózat...

      Törlés
  2. Ígéretes karácsonyi kütyü!

    VálaszTörlés
  3. Ígéretes karácsonyi kütyü!

    VálaszTörlés
  4. Kíváncsivá tettél amik nálam jártak mind lassúak voltak. Ami érdekelne a Youtube videóknál itt sincs HD?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, bocs, elfelejtettem válaszolni. Szerintem van HD, a videóban talán még mutatom is.

      Törlés
    2. Közben megnéztem, a YouTube videónál 10:26-nál be is mutattam, hogy van HQ, azaz HD minőségű lejátszás.

      Törlés
  5. Szia!
    Érdeklődnék, hogy a hálózati windows-os megosztásokat tudja böngészni? Azon keresztül pl: médiát lejátszani?
    Van egy NAS-om, amire van telepítve média szerver, a DLNA kliens milyen ebben a box-ban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm az érdeklődésedet, de a készüléket sajnos visszaadtam már a BluePanthernek, így jelenleg nem tudom ezt megnézni rajta. Ha járok náluk, majd megkérdezem, de ezt Te is megteheted a weboldalukon a kapcsolat fül alatt, itt: http://bluepanther.eu/hu/kapcsolat-mainmenu-3
      Szerintem nagyon szívesen válaszolnak.
      Előzetesen annyit tudok biztosan mondani, hogy a menüben nem láttam DLNA-ra utaló dolgokat, de ha Android telefonra van utólag telepíthető kliens, azt erre is fel lehet telepíteni, gondolom.

      Törlés